MERUNGKAI MISTERI ALAM DIRI DAN DUNIA FANA

ombak menghempas pantai menaburi pasir berselerakan, meleraikan ikatan dan menghakiskan pantai. pabila istana pasir dibina saat itu ombak mengganas. jika keimanan tidak seutuh dan kuat membina nescaya nasib seusai pepasan pasir..

Search This Blog

Saturday, January 23, 2010

adakah anda memberi....


Tajuk di atas amat menarik untuk diulas di mana menimbulkan persoalan adakah kita rajin member atau sekadar suka menerima? Fakta yang perlu kita ketahui bahwa pabila kita berada di dalam keadaan berduka bagi menggembirakan hati kita rajinlah member sesuatu kepada orang lain sekaligus ia akan menyebabkan kita berasa gembira. Mengapa? Kerna sebagai contoh, kita berda dalam keadaan kecewa kerana sebab tertentu tetapi kita membelanja rakan makan di kedai, automatiknya kita telah menyebabkan orang lain gembira dan menyayangi kita dan menyebabkan kita menerima kegembiraannya juga. Tetapi perkara ini perlu dilakukan dengan keihlasan. Member bukan sekadar dari wang ringgit tetapi lain seperti senyuman, tenaga, ilmu, sokongan, idea, pinjaman dan sebagainya. Adakah anda mengetahui bahwa kebanyakan pesakit jiwa adalah terdiri daripada golongan yang tidak suka member sebaliknya suka menerima sahaja. Ini menyebabkan seseorang itu tidak bahagia, tertekan kerna menanti pemberian dan risau takut kehabisan harta. Kadang-kala kita tidak menyedari bahwa pemberian itu sangat penting dalam membantu masyarakat yang memerlukan. Tiga perkara yang tidak akan hilang setelah kita mati adalah sedekah, doa anak yang soleh dan ilmu yang dimanfaatkan. Sekiranya diluaskan skop, sebagai seorang pelajar perlulah berkongsi ilmu dengan rakan-rakan yang lain. Golongan yang berada di tahap/kemampuan yang lebih baik perlulah bersedia member dengan mengajar orang lain agar dia mendapat kasih sayand dan bukannya dibenci oleh rakan-rakannya.
Terdapat beberapa alas an yang menyebabkan kita sukar member kerana member akan mengurangkan. Adakah benar? Sebenarnya niat awal seseorang perlulah ikhlas untuk member, sebenarnya pemberian ersebut member peluang kepada kita memperolehi saham akhirat di sisi Allah. Di samping menyuburkan harta yang kita ada. Sebagai contoh apabila kita mencabut sebahagian anak pokok sayur di atas batas, dengan mencabut sebahagiannya, baki anak pokok yang masih di atas batas itu akan tumbuh lebih subur dan lebat. Malahan dengan kerap kita member ia sekaligus mendorong kita untuk terus berusaha mencari rezeki. Seeloknya kita mengamalkan prinsip 3M mencari, memiliki, dan memberi. Apa yang sekarang saya lakukan sekarang juga adalah memberi.
Pernahkah kita terfikir mengapa kita tidak menggunakan teknologi yang kita ada sebagai medium untuk berdakwah. Sebaliknya kita menggunakannya sekadar untuk berhibur dan tidak member sebarang manfaat kepada kita dan orang lain. Kita perlu menjadi tekno-daei dimana mampu mengembangkan islam dengan berdakwah selari dengan teknologi sedia ada. Kita perlu menjadi hebat seperti teknologi yang ada. Bukan sahaja hanya dengan berceramah secara bersemuka tetapi gunakanlah kelengkapan canggih yang ada.
Selain itu, factor orang yang menerima tidak mahu berterima kasih juga mengapa kita tidak member. Rasionalnya, itu memang lumrah atau sunatullah yang ditetapkan. Manusia memang sukar berterima kasih. Tetapi pernahkah kita terfikir bahwa Allah sentiasa member tetapi tidak pernah meminta balasan. Adakah Dia menghentikan pemberian itu?? Tidak dia terus member dan memberi.
Tidak mempunyai apa yang hendak diberi. Pengertian member jangan disempitkan, pemberian adalah meluas termasuk ilmu, idea, tenaga, kekuatan, doa dan sebagainya.
Seterusnya bimbang dieksploitasi dan dimanipulasi.. soal hati manusia tidak perlu kita fikir secara mendalam kerana ia merupakan tugas Allah s.wt. kita tetap memperolehi pahala diatas apa yang dilakukan.
Selain itu, tidak adil untuk kita yang berusaha, perlu diketahui adalah kita adalah hamba dan makhluk Allah yang perlu member. Segala tenaga, harta dan sebagainya adalah kuniaannya. Apa yang kita ada bukan sahaja untuk diri sendiri sahaja tetapi untuk orang lain. Kita sebagai saluran untuk membuka rezeki orang lain. Sekiranya kita tutup tidak berkembang sesuatu perkara itu. Sedangkan kita juga memperolehi ilmu dari seorang guru sejak kecil. Sekiranya kita tidak berguru adakah kita Berjaya??
Malahan, mereka berfikir bahawa tida mendapat balasan. Nah, sekiranya pemikiran itu subur di dalam hati setiap manuasi musnahlah dunia ini. Perlu kita sedari bahwa walaupun sebesar zarah apa yang kita lakukan akan dinilai dan mendapat pahala di sisi Allah. Sedangkan di dunia juga kita memperolehi balasan seperti ketengan jiwa kasih sayang.
Memberikan kemaafan juga merupakan pemberian yang agung, hal ini kerana ia akan menyebabkan kita terlepas dari belenggu kemarahan. Pernah anda terfikir, bahwa sekiranya anda tidak memaafkan maka anda terikat dan sentiasa memikirkan perkara tersebut dalam jangka masa yang lama sekaligus menyebabkan dendam. Kita manusia biasa yang sentisa melakukan kesalahan dan urusan ini selayaknya dinilai oleh Allah kerana kita terlalu bodoh untuk menentukan setiap ketentuan-Nya.
Silakan hulurkan pandangan/kritikan di alamat friendster, facebook,myspace/YM – rid_mich1989@yahoo.com.my
Terima kasih kerana sudi membaca- nantikan artikel seterusnya.

No comments:

Post a Comment