MERUNGKAI MISTERI ALAM DIRI DAN DUNIA FANA

ombak menghempas pantai menaburi pasir berselerakan, meleraikan ikatan dan menghakiskan pantai. pabila istana pasir dibina saat itu ombak mengganas. jika keimanan tidak seutuh dan kuat membina nescaya nasib seusai pepasan pasir..

Search This Blog

Sunday, February 14, 2010

PROGRAM INTERAKSI ANTARA IPT DI KUALA BERANG (PART 1)

Selama 3 hari kami berkampung di Kuala Berang di sebuah kem yang agak terpencil tetapi mempunyai kemudahan yang baik. Pada masa ini adalah cuti tahun baru cina dan kerna itu aku tidak pulang ke kampong. Pada mulanya agak was-was untuk mengikuti program seperti ini kerana takut tidak mendatangkan apa-apa faedah dan kami perlu membayar RM 50 untuk menyertai program ini.
Tidak ramai yang terlibat sekitar 69 orang peserta dari pelbagai IPT sekitar pantai timur termasuk dari Pahang. Hari pertama kami bertolak sebelum solat jumaat dan mengerjakan solat di masjid berkenaan. Kawasan perkampungan yang banyak terdiri daripada golongan remaja. Selesai itu, kami mendaftar diri di kem tersebut. Tetapi majlis pembukaan sedikit lewat kerana sebuah kumpulan peserta tiba lewat. Permulaan ucapan yang menarik daripada ketua fasilitator yang penuh semangat dan ‘hectic’. Cuma terdapat kelemahan dalam pengurusan masa dan jadual dimana waktu solat asar yang tidak tetap dan agak lewat. Memang hati ni rasa sedikit gusar dengan keadaan sebegitu kerna apa jua perkara yang kita lakukan, solat yang wajib perlu diberi keutamaan..
Mengorak ke sebelah malam, kami diperkenalkan dengan para fasilitator yang agak berkaliber dan psycho. Ada juga fasilitator wanita yang tidak menutup aurat bahagian lengannya. Kecewa jugak. Aktiviti membina logo, moto, cheer kumpulan seperti biasa dilakukan. Kumpulan berada di dalam kebingungan ketika itu ketandusan idea kami di ‘push’ beberapa kali oleh fasilitator sehingga menimbulkan perasaan meluat. Sejurus itu aktiviti membina banggunan menggunakan surat khabar amatlah mencabar minda daya krativiti kami. Walaupun idea kami berubah kerna’ masalah kegawatan ekonomi’ tetapi tercetus dipemikiran saya bahwa bangunan yang direka itu sebenarnya mampu turut dilepaskan ke angksa seperti sebuah roket. Tetapi ketua kumpulan kami amat ‘cool’ dan bijak menjawab soalan.
Satu lagi yang menggentarkan kami apabila kami disuruh mengingati nama-nama peserta program tersebut dan memberitahu kepada semua peserta lain dihadapan. Menakjubkan kami mampu mengingatinya dengan baik walaupun terdapat beberapa orang yang merangkak mengingati menyebut. Mungkin jugak hal ini kerana mereka tidak focus ataupun bersangkutan dengan perbuatan harian mereka.
Pagi esoknya kami menari poco-poco. Pernahkah kita terfikir darimana asalnya tarian ini. Saya pernah terbaca artikel bahawa tarian ini turut merupakan dakyah barat terhadap kita. Wallahualam. Makanan yang disediakan biasa-biasa sahaja Cuma hari terakhir baru kami dapat merasakan sedikit kenikmatan gulai masak lemak. Pagi itu terdapat ceramah tentang ….. sungguh murni ucapan dengan penuh keikhlasan tetapi menimbulkan persoalan mengapa kita tidak dibenarkan mengkaji apa yang tok guru syahadah.. adakah perkara ini boleh diringan-ringankan.?
Aktiviti lain seperti memecahkan belon, mengngkat pudding menggunakan kayu penyepit, dan meniup tepung medapatkan coklat seperti perbutan sia-sia dan tidak berfaedah bagi sayalah. Ia Cuma dapat meningkatkan tahap kecerdasan kita tetapi seakan menjatuhan maruah dan bodoh. Tapi kami enjoy melakukan aktiviti ini.
Explore race benar-benar menguji ketahanan badan kami dan melihat sejauh mana kerjasama kami. Kami bersatu padu dengan baik sekali. Sekali lagi soal solat menjadi pertikaian kami mengapa kami tidak diberi waktu yang mencukupi dan sesuai menunaikan solat?
Petang itu suasana dicemari dengan sekumpulan pelatih yang bermain air kea rah wanita/lelaki yang agak keterlaluan dan memalukan. Budaya barat benar-benar telah menyerap masuk dalam diri mereka. Malam itu kami dimarahi kerana lewat dating ke dewan. Suasana tegang dan kami didenda melakukan aktiviti berjalan itik. Seterusnya kami disuruh melakukan aktiviti membina UFO dan tanglung. Terdetik difikiran saya mengapa tanglung dijadikan subjek. Masih banyak unsure keislaman yang boleh dijadikan subjek.

No comments:

Post a Comment