MERUNGKAI MISTERI ALAM DIRI DAN DUNIA FANA

ombak menghempas pantai menaburi pasir berselerakan, meleraikan ikatan dan menghakiskan pantai. pabila istana pasir dibina saat itu ombak mengganas. jika keimanan tidak seutuh dan kuat membina nescaya nasib seusai pepasan pasir..

Search This Blog

Wednesday, February 15, 2012

KATA DAN HARAPAN

sudah terlalu lama tidak menulis, ini merupakan entri yang terbaru. sebenarnya banyak benda nak tulis just shortkan saja

pertama nak menyentuh tentang sikap manusia yang terlalu melihat kelebihan diri orang.. kalau ada kelebihan maka diri seseorang disanjung, maka bagi yang serba kurang terperosok jauh.. sungguh duniawi

kedua, manusia sekarang terlalu mementingkan sanjungan, kalau dia dapat buat sesuatu yang luar biasa dengan niat nak kan sanjungan.. saya tak pasti apa kesannya.. cuma bagi saya buat sesuatu dengan ikhlas bukan kerna sanjungan.. orang macam ni slalunya kita bleh lihat daripada percakapannya.. dia selalu merendahkan orang lain dan menceritakan kelebihannya serta sering ketawa berdekah-dekah..

ketiga, diam itu lebih baik tetapi biar membantu. diam itu lebih baik kerna mengurangkan dosa.. kita tidak pasti apa yang kita cakapkan itu benar atau tidak sebenarnya.. kadang2 mengumpat, buang masa, sedangkan rakyat syria umat islam saling membunuh.. seagama, kita berketawa..

keempat, lawak tak habis2 nak kaitkan dengan seks.. benda ni hinggap dekat orang2 yang suka berkahwin.. berdosa ke? macam dah cerita kan hal dalam kain bini jer.. dosa yang kita tak sedar...

kelima, cikgu mengajar langsung tak integrate dengan nilai agama.. jiwa murid jadi kosong.. sebab itu budak ramai yang biadap..

keenam, isu penjagaan kesihatan yang tak berakhir.. macam2 taksub dengan perniagaan kawan dikesampingkan... semua orang ada pendapat sendiri. Allah menentukan kesihatan seseorang..

ketujuh, semakin kurang orang solat.. nampak alim tapi tak solat. ada yang keluar surau mengumpat orang pulak...peliknya manusia..

No comments:

Post a Comment