MERUNGKAI MISTERI ALAM DIRI DAN DUNIA FANA

ombak menghempas pantai menaburi pasir berselerakan, meleraikan ikatan dan menghakiskan pantai. pabila istana pasir dibina saat itu ombak mengganas. jika keimanan tidak seutuh dan kuat membina nescaya nasib seusai pepasan pasir..

Search This Blog

Wednesday, March 31, 2010

HATI SUKAR MENGERTI

kadang kala hati pasti terluka pabila ada orang yang tidak menghargai diri kita. pengorbanan banyak kita lakukan tetapi mereka seakan tidak tahu. bukan untuk meminta perhatian tetapi mereka perlu berfikir sejenak sebelum mengeluarkan kata-kata.

pujian menggunung yang diberikan seakan satu duri yang semakin banyak di dalam hati. benar dikatakan sifat takbur dan sombong bakal berkembang sekiranya kita membiarkan sifat ego bersemarak di dalam hati. justeru bersegera meminta petunjuk ilahi agar kita sedar bahwa masih berdiri di atas bumi yang sama.

kemampuan kita terbatas, menjadi diri sendiri lebih baik tetapi perlu mencuba sehabis mungkin melengkapi diri. namun, ada juga golongan yang tidak sudah-sudah melukai diri kita. mereka golongan yang tidak mengerti dengan semudahnya mengenepikan idea yang diberi. fikirkan dimana kita sebenarnya...

No comments:

Post a Comment