Roti Sosej- asas
pembuatan roti
Bahan-bahan
500 gm tepung
gandum
1 sudu kecil bread
improver
1 sudu kecil bread
softener
20gm susu
tepung
75gm gula
kastor
3 sudu teh yis
1 sudu the garam
1 biji telur dipukul
150 ml air
– ikut keadaaan doh
60 gm mentega
2 bekas sosej
Sos cili
Sos tiram
Sayur campur
Bijan
mayonis
Potassium sobate 500gm
tepung = 1 gram potassium sobate sebagai bahan tahan lama kepada roti.
Cara-cara
1.
Masukkan tepung gandum, berad improver, bread
softener, susu tepung , gula kastor, yis, garam setelah ditimbang ke dalam satu
bekas. Gaulkan rata. Kemudian masukkan telur dan air sedikit demi sedikit dan
gaul rata sehingga menjadi doh.
2.
Masukkan mentega, uli selama 10-15 minit
sehingga doh menjadi kenyal. Biarkan selaa 30-40 minit. Setelah itu doh
ditutup.
3.
Setelah sesuai dan kembang doh, corakkan doh
menjadi bentuk roti kesukaan anda. Masukkan sosej ke dalamnya.
4.
Bakarkan doh yang telah siap dihias dengan sos
cili, sos tiram, bijan, sayur campur serta mayonis ke dalam oven. Biar selama
15-20 minit dengan suhu 170 0C.
No comments:
Post a Comment