Snow
Cheese Cake
Bahan-bahan
6 biji
telur ayam (buang 2 putihnya)
100gm gula
halus
100gm tepung
hong kong/blue key superfine/ self rising flour
60gm tepung
jagung (maizena)
50ml air
sejuk dari peti ais
1 sk baking
powder
2sb ovellet
75gm mentega
(dicairkan dgn api)
Esen vanilla
Untuk krim
1 kotak cream cheese Philadelphia/cream
cheese
1 cawan susu pekat
(satukan kedua bahan & putar sehingga
tidak berketul-ketul)
Untuk topping
½ kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara-cara
1.
Masukkan semua bahan kecuali mentega cair dan putar.
2.
Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat
dan putih. Akhirnya masukkan mentega cair. Putar sehingga kembang.
3.
Sediakan acuan dengan kertas minyak atau telah
disapu dengan sedikit butter.
4.
Bakarkan dengan api atas dan bawah dengan suhu
150o selama 45-1jam
5.
Apabila te;lah masak, biarkan sejuk. potongkan
kek kepada dua bahagian atas dan bawah.
6.
Sapukan krim cheese diatas separuh kek tadi,
kemudian letakkan semula separuh kek ke atsnya.
7.
Sapukan kesemua krim di seluruh bahagian kek
agar ia ditutupi.
8.
Taburkan cheese kraf yang telah diparut pada
keseluruhan bahagian kek tersebut sebagai toppingnya.
9.
Masukkan dalam peti ais diantara 30 minit hingga
1jam sahaja.
·
Semasa kek dibakar, sediaan krim turut boleh
disimpan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment