Cheese Tart
Tart Crust
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula
asing
1 biji telur
gred C
290gm tepung
gandum
1 sudu kecil esen
vanilla
Cara-cara
1.
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan
senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi
dengan senduk kayu.
3.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga
menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan
tat. Cucuk denga garfu sebelum dibakar.
5.
Bakar
pada suhu 170 C sehingga masak.
6.
Masa dalam 20 minit.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream
cheese
50gm gula
kastor/gula halus
1 biji telur
½ sudu the esen
vanilla/esen lemon
Cara-cara
1.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3.
Masukkan filling ke dalam tat.
4.
Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5
minit pada suhu 170 C. sntuh cream dengan hujung jari. Jika, tidak melekat,
maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
·
Hasil daripada rid buat bersama kawan2 di kolej
komuniti ini sangat mengagumkan dan sedap. Rasa tidak puas dan nak lagi. Kami
juga sempat melukis corak diatas setiap tart dengan menggunakan pelbagai warna
mengikut kreativiti masing-masing. Anda boleh mencubanya pasti Berjaya….terima
kasih kepada kawan2 yg join skali.. anda menceriakan suasana dengan lawak2
kering.
No comments:
Post a Comment