HERB ROASTED CHICKEN
& ROSEMARY SAUCE
Bahan-bahan
1 biji bawang
besar
3 ulas bawang putih
2 s/b dried thyme
2 s/b dried
rosemary
Parsley
– (cincang)
Jus
lemon
Garam
& pepper
Olive
oil
Mustard
Chicken
stock
Utk caijun
Tambah black pepper
Rasa Paprika
xwajib Origano
Cara masakan
1.
Campurkan kesemua bahan yang telah disediakan.
2.
Sediakan ayam yang telah dibasuh dan letakkan di
atas dulang pemanas.
3.
Lumurkan campuran yang telah disediakan ke atas
ayam tersebut, urut isi ayam supaya marinated terserap ke dalam. Perapkan
sebentar.
4.
Sediakan oven pada suhu 350 0C. masukkan ayam
dan biarkan selama 20 minit. Pada 10 minit pertama perhatikan permukaan ayam.
Sekiranya terdapat sedikit warna brown kekuningan, terbalikkan ke permukaan
satu lagi agar ia masak dengan sekata.
5.
Sementara menunggu ayam dibakar, sediakan sosnya
pula
Bahan Sos
Demi glace (dibancuh dengan air- 1 liter air =
100g demi glace)
Bawang besar
Bawang putih
Dried rodemary
Salt
Pepper
Tepung jika perlu utk pekat dan tambah
rasa
Daun bay
Cara memasak
1.
Tumis bawang putih beserta bawang merah dengan
menggunakan mentega. Masukkan dried thyme.
2.
Masukkan demi glace yang dibancuh sehingga ia
mendidih dan biarkan.
3.
Letakkan pepper dan salt mengikut citarasa anda.
4.
Letakkan tepung dan daun bay sekiranya perlu @
creamy.
No comments:
Post a Comment